Misschien is je bloeddruk in de loop van de tijd gestegen, of begin je met een behandeling voor hypertensie. Dus je dokter stelt voor dat je een bloeddrukmeter thuis koopt om tussen de kantoorbezoeken door bij te houden. Eenvoudig genoeg, toch?
Maar een snelle online check onthult honderden verschillende modellen – en zelfs een heleboel apps voor je smartphone. Hoe begin je dat allemaal te sorteren zonder, nou ja, je bloeddruk te verhogen?
1. De grootte doet er toe
De grootte van de manchet is de belangrijkste eigenschap om te controleren wanneer je een bloeddrukmeter selecteert. De grootte heeft betrekking op de omtrek van je bovenarm. Een manchet die niet goed op je arm past, kan je onnauwkeurige metingen geven.
Doorgaans worden de volgende maten aangeraden:
- Volwassen klein: Armomvang van 22 tot 26 centimeter.
- Volwassen gemiddelde: Armomtrek van 27 tot 34 centimeter.
- Volwassene groot: Armomtrek van 35 tot 44 centimeter.
2. Kies armmanchetten boven polsmanchetten
Je kunt bij elke drogist of online een bloeddrukmeter kopen. Waar je de jouwe ook koopt, we raden je altijd aan een bloeddrukmeter te kopen met een automatische manchet die om je bovenarm wordt gewikkeld. Het heet een brachiale bloeddrukmeter.
3. Betaal niet te veel
Vergeet de toeters en bellen. Ze verhogen de kosten van de monitor en zijn vaak overbodig. Tuurlijk, Bluetooth connectiviteit en het opslaan van je metingen in de cloud zijn coole functies, maar je hebt ze niet echt nodig.
Doorgaans hoeft een bloeddrukmeter maar tussen de €50 en €80 te kosten, meer is niet echt nodig en binnen dit budget kom je tot goede meters. Deze extra functionaliteiten zijn wellicht interessant, maar vaak overbodig.
4. Vermijd slimme apps
Als je naar een willekeurige app store kijkt, vind je waarschijnlijk tientallen apps voor bloeddrukmetingen voor je smartphone. Deze werken vaak niet en zijn amper getest. Het advies is dus deze apps te vermijden.